how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post your questions here and we'll all try to help.
Post Reply
Online
Zoltán
Team Resolume
Posts: 4909
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post by Zoltán »

A fixture overwrites value of previously created if placed to the same channels.
I think this is a feature, and here is an idea how you could use it.

Let's say you want to control moving heads, which have rgb color mixing on their 3-5 dmx channels.
I made this patch where you can map controls of your moving head. viewtopic.php?f=14&t=12513
Map the moving heads to the correct grayscale, with layer input.
Place those mapped lights in the correct dmx channels, then create a single fixture which has the same color space as your moving head.
Map the color fixture to your composition to the place you want to get the color info from.
Now place this color fixture to your dmx output to the 3-5 channels.
Automate the remaining channel values in the patch clip.

Now you have a moving head entirely controlled from resolume with color from video!

phpBB [video]
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

User avatar
Programfeed
Hasn't felt like this about software in a long time
Posts: 130
Joined: Mon Oct 28, 2013 21:56
Location: USA

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with c

Post by Programfeed »

Awesome work. Thanks for sharing.

Menno
Team Resolume
Posts: 104
Joined: Tue Mar 12, 2013 13:56

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with c

Post by Menno »

ravensc wrote:A fixture overwrites value of previously created if placed to the same channels.
I think this is a feature, and here is an idea how you could use it.
Just to clear one thing up, this is undefined behaviour, not a feature. It may work correctly today, but it may work differently tomorrow. To do this right you would have to place one fixture in front of the pixel channels and one fixture behind. The red channels in the dmx output editor indicate that you may get unexpected results in those channels.

However, this is a nice quickfix ... for as long as it works :)

Online
Zoltán
Team Resolume
Posts: 4909
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with c

Post by Zoltán »

Menno wrote:
ravensc wrote:A fixture overwrites value of previously created if placed to the same channels.
I think this is a feature, and here is an idea how you could use it.
Just to clear one thing up, this is undefined behaviour, not a feature.
Then let me rephrase,
what I meant was, that this behavior should be considered a feature :)
To do this right you would have to place one fixture in front of the pixel channels and one fixture behind.
Right, that would be a safer way.

So if this behavior changes:
(take the same moving head as above, rgb colors on channels 3-5)
you would map the first two channels to the patch grayscale to the first two brackets, (2 channel L colorspace fixture),
then you map the RGB Color fixture to the area you want to get the color info from and place them to the next few DMX output channels,
then you place the third fixture(3 channel L colorspace) for the remaining DMX control channels to the most right 3 brackets of the grayscale .
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

Ofaroqui1
Met Resolume in a bar the other day
Posts: 10
Joined: Wed Oct 12, 2016 21:21

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post by Ofaroqui1 »

Is there a way to do this in Windows? That patch is for the Quartz Composer (Mac) only right?

Online
Zoltán
Team Resolume
Posts: 4909
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post by Zoltán »

Ofaroqui1 wrote:Is there a way to do this in Windows? That patch is for the Quartz Composer (Mac) only right?
right,
but there is a processing sketch loader that can make the same possible on windows.
Of course you'll need to write a sketch for that.
http://ericmedine.com/spout-controller-for-resolume/ would be a good starting point I think.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

bigart
Met Resolume in a bar the other day
Posts: 4
Joined: Thu Dec 05, 2019 19:15

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post by bigart »

With Resolume no longer accepting quartz composer files, have you developed any other work arounds?

Online
Zoltán
Team Resolume
Posts: 4909
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post by Zoltán »

Not yet.
But you can use a white solid color in the same manner to control a fixture channel.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

bigart
Met Resolume in a bar the other day
Posts: 4
Joined: Thu Dec 05, 2019 19:15

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post by bigart »

If I’m programming a 10 channel kinetic fixture, would i make all 10 channels L and change the start channel on each fixture in the universe to control that parameter? Then use a slider for intensity to adjust the parameters from 0-255? Curious how you might program it.

Online
Zoltán
Team Resolume
Posts: 4909
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: how to: Control moving heads from resolume, live, with color

Post by Zoltán »

Yes, something like that should work.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

Post Reply