Text data over OSC

FFGL, OSC, GLSL. If you like abbreviations, this is the forum for you
Downtown
Is taking Resolume on a second date
Posts: 46
Joined: Mon Dec 14, 2015 21:56
Location: St Louis, MO

Text data over OSC

Post by Downtown » Fri Nov 17, 2017 18:21

Hey guys, does Resolume 6 support text via OSC? Example, clip or deck names, or BPM. Also kind of disappointed I can't do a metronome over OSC.

Can we please add this as a feature for Resolume 6.0.2? I know everyone would love clip thumbnails but this text should be pretty attainable.

Zoltán
Team Resolume
Posts: 3753
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Text data over OSC

Post by Zoltán » Fri Nov 17, 2017 21:46

Resolume 6 supports text via OSC.
You can ask for the names by putting a question mark before the addresses.
Addresses for names are pretty straightforward, for example layer 1 name:
/composition/layers/1/name
to set it send a string to this address.
As another example, a column 3's address is
/composition/columns/3/name
A clip's address is
/composition/layers/3/clips/5/name
you see the scheme right, this is layer 3 clip 5.
The composition BPM's address is
/composition/tempocontroller/tempo

You can find out any address and expected value type and range by going to Shortcuts menu-Edit OSC and clicking on colored items.
Downtown wrote:Also kind of disappointed I can't do a metronome over OSC.
Would you want to get a metronome signal via OSC?
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

Downtown
Is taking Resolume on a second date
Posts: 46
Joined: Mon Dec 14, 2015 21:56
Location: St Louis, MO

Re: Text data over OSC

Post by Downtown » Sat Nov 18, 2017 01:33

Thank you so much. I would love to have a metronome over OSC. I know Ableton Link works so the feature is at least attainable.

Downtown
Is taking Resolume on a second date
Posts: 46
Joined: Mon Dec 14, 2015 21:56
Location: St Louis, MO

Re: Text data over OSC

Post by Downtown » Sat Nov 18, 2017 01:45

Does any of this work with Resolume 5? I have another PC with Resolume 5.

Zoltán
Team Resolume
Posts: 3753
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Text data over OSC

Post by Zoltán » Sat Nov 18, 2017 08:12

Downtown wrote:Does any of this work with Resolume 5? I have another PC with Resolume 5.
Yes, except the '?' query.
Also the addresses are different.
You get the clip names on deck load.
Column renaming is not possible in Resolume 5.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

Downtown
Is taking Resolume on a second date
Posts: 46
Joined: Mon Dec 14, 2015 21:56
Location: St Louis, MO

Re: Text data over OSC

Post by Downtown » Sat Nov 18, 2017 18:50

What are the addresses for names in Resolume 5? I can't find them within the program.
Last edited by Downtown on Sat Nov 18, 2017 20:12, edited 1 time in total.

User avatar
Oaktown
Resolume honorary member
Posts: 2801
Joined: Tue May 08, 2012 15:19
Location: Oakland, CA

Re: Text data over OSC

Post by Oaktown » Sat Nov 18, 2017 19:25

Go to Mapping>Edit Application OSC Map and when you click on anything you should see the OSC address for Input and Output in the lower left corner of the screen.

Downtown
Is taking Resolume on a second date
Posts: 46
Joined: Mon Dec 14, 2015 21:56
Location: St Louis, MO

Re: Text data over OSC

Post by Downtown » Sat Nov 18, 2017 20:07

Oaktown wrote:Go to Mapping>Edit Application OSC Map and when you click on anything you should see the OSC address for Input and Output in the lower left corner of the screen.
That much is obvious, however there is no address listed for names of objects, which is what I was referring to. Post edited.

Downtown
Is taking Resolume on a second date
Posts: 46
Joined: Mon Dec 14, 2015 21:56
Location: St Louis, MO

Re: Text data over OSC

Post by Downtown » Sat Nov 18, 2017 20:57

/composition/deck1/name
this works

/layer1/clip1/name
this also works

:)

Zoltán
Team Resolume
Posts: 3753
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Text data over OSC

Post by Zoltán » Sat Nov 18, 2017 21:06

You address the objects with the addresses you can see in OSC mapping.
If you put /name behind those, and the object supports it, you can set the name for it.
For example a clip name would be
/layer1/clip2/name

edit: now I see your post...;)
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

Post Reply