Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Stay up to date with important updates, artist showcases and more
Post Reply
Joris
Doesn't Know Jack about VJ'ing or Software Development and Mostly Just Gets Coffee for Everyone
Posts: 4990
Joined: Fri May 22, 2009 11:38

Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by Joris » Tue Aug 07, 2018 16:13

Like beating Super Mario Bros in under five minutes, Resolume 6.0.11 is all about shaving off those milliseconds and finding those hidden shortcuts.

phpBB [video]


With the 6.0.11 update, you can play even more videos at higher resolutions than before. We dove under the hood to see where Resolume was spending most of its time, and improved that. A 2013 Mac Pro can now comfortably play 14 layers of 4K at 60 fps. Considering it had trouble reaching 30 fps with the same load before, that's a huge improvement!

Take a warp zone to download the update via the app or via the website, or take your time and get nerdy with all the techy details and the full fix list below.

So how does it work?

There is a new option called DMA Textures in the Video Preferences. By turning this ON, Resolume can pass textures to the GPU directly. This results in significantly improved performance.
Screen Shot 2018-08-07 at 17.12.04.png
Screen Shot 2018-08-07 at 17.12.04.png (10.05 KiB) Viewed 2687 times
There are some caveats, so by default it's still turned OFF. You can let Resolume detect if your computer supports DMA by setting it to Autodetect. There are a few edge cases where it might work, even though we can't detect it (the Mac Pro with its dual GPUs for instance). In those cases, you can force Resolume to use it by turning it ON.

When Resolume doesn't correctly autodetect the setting (so turning it ON improves performance, but Autodetect doesn't), or if turning it ON gives you crazy results, let us know!

For all of you that love your numbers, turning this option ON also gives you a nice little system statistics display on the statusbar as well.




New

#10782 DMA Textures option in Video Preferences

Fixed

#11410 Possible crash adjusting fixtures
#11131 Clip flashes last played frame on auto pilot launch
#11316 DMX inspector is initialized with random channel values.
#11333 Only write effect and ass preset files when they have changed
#11376 Resolume can have trouble starting without a valid audio output device.
#11139 Elgato game capture can't be opened
#11116 Alley name missing next to windows taskbar icon
#11403 OSC absolute values are broken
#11334 Launching Selected clips with Enter works only once
#11236 Layer Auto pilot on Random always launches the first clip in a deck you switched to
#11381 Possible crash on start with Intel(R) HD Graphics 4000 and windows 10
#11413 Tiff files with accented characters in the file name can't be added to the composition
#10364 Gifs with alhpa have Alpha channel button disabled (greyed), switching off other channel removes alpha
#11425 Stingy sphere is black inside
#11485 Slice routed layers/groups duplicates not outputting any more unless previewed
#11351 "This.." target Midi shortcuts vs OSC "Only this..." shortcuts are behaving different
#11369 Clip Drag and drop doesn't scroll nicely
#11406 Possible crash trying to save an empty palette
#11294 Line stride is incorrect on DV capture via AV Foundation
#11415 moving clip In/out points with shift only moves the value of the one you grab
#11384 Cue points are not imported from R5 compositions.
#11455 Crash receiving an OSC message without a leading /
#11385 Midi feedback for multi option objects with multiple shortcuts is broken
#11389 Fix Distance50 mixer not outputting premultiplied colors
#11390 Fix PointGrid effect not outputting premultiplied colors
#11388 Fix DotScreen effect not outputting premultiplied colors
#11386 OSC ../connectspecificclip and ../connectspecificcolumn no worky over int 1

admiralperpetual
Comes here often
Posts: 43
Joined: Tue Jul 12, 2016 18:45

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by admiralperpetual » Wed Aug 08, 2018 21:48

so does the DMA speed boost only work when running multiple GPUs? didn't notice any difference when using 1 GPU + BMD Decklink cards for example (as I guess it's all rendered on the one card so no difference)

User avatar
Arvol
Wants to marry Resolume, and Resolume said "yes!"
Posts: 962
Joined: Thu Jun 18, 2015 17:36
Location: Oklahoma, USA

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by Arvol » Wed Aug 08, 2018 23:10

Try throwing up 8-14 layers of 4K content with DMA off and write down your FPS and system stats, then turn DMA on and you will see the difference.

Makes a huge difference on single GPU systems, especially Mac's.

bedoe
New kid on the block
Posts: 5
Joined: Sun Nov 05, 2017 19:17
Location: Jakarta

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by bedoe » Thu Aug 09, 2018 17:24

does this update remove tearing betwen output..??
because i found this on R6, but its look fine at R5..

Resolume 6:
https://youtu.be/G3BC9Kmsjxc

Resolume 5:
https://youtu.be/iU4OtwvB6-I

both are same setup...

Mac Pro (2013)

pstauffer
New kid on the block
Posts: 5
Joined: Fri Dec 23, 2016 17:16

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by pstauffer » Fri Aug 10, 2018 22:23

How About Speed increase for iMac Pro?

User avatar
Arvol
Wants to marry Resolume, and Resolume said "yes!"
Posts: 962
Joined: Thu Jun 18, 2015 17:36
Location: Oklahoma, USA

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by Arvol » Fri Aug 10, 2018 23:27

pstauffer wrote:
Fri Aug 10, 2018 22:23
How About Speed increase for iMac Pro?
Do you have one to test? I just use PC's.
So far Mac performance has been vastly improved with this.

pstauffer
New kid on the block
Posts: 5
Joined: Fri Dec 23, 2016 17:16

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by pstauffer » Sun Aug 12, 2018 02:22

I Have An iMac Pro i am going to try tomorrow. I updated my Macbook Pro and WOW What a difference =. Amazing FPS Boost! Great Work Coding.

pstauffer
New kid on the block
Posts: 5
Joined: Fri Dec 23, 2016 17:16

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by pstauffer » Sun Aug 12, 2018 19:20

UPDATE ON iMac PRO:
NO JOY
Frame rate is actually worse with .11 than .10 dropped about three frames more with .11. The iMac PRO will only pull about 23 FPS with 7 Layers running and all 1080P some layers are NDI inputs. Im not sure why my Macbook Pro runs circles around the iMac PRO it is a beast yet can't process fast at all. maybe the architecture is that different with the Xeon Chip set. GPU Usage is at 89% and it is the VEGA 64 16GB. any work around to make the iMac unlike it should? in other media Players like renewed Visions Pro video Player the iMac will run 24 layers of 1080P 60 with out breaking a sweat. :?

admiralperpetual
Comes here often
Posts: 43
Joined: Tue Jul 12, 2016 18:45

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by admiralperpetual » Tue Aug 14, 2018 00:28

pstauffer wrote:
Sun Aug 12, 2018 19:20
UPDATE ON iMac PRO:
NO JOY
Frame rate is actually worse with .11 than .10 dropped about three frames more with .11. The iMac PRO will only pull about 23 FPS with 7 Layers running and all 1080P some layers are NDI inputs. Im not sure why my Macbook Pro runs circles around the iMac PRO it is a beast yet can't process fast at all. maybe the architecture is that different with the Xeon Chip set. GPU Usage is at 89% and it is the VEGA 64 16GB. any work around to make the iMac unlike it should? in other media Players like renewed Visions Pro video Player the iMac will run 24 layers of 1080P 60 with out breaking a sweat. :?
interesting.. the PC system I was talking about seeing no difference is also a Xeon, probably coincidence. i'm using lots of SDI outputs (24 layers of 720p videos and stills)

jre
New kid on the block
Posts: 3
Joined: Fri Sep 28, 2018 19:11

Re: Resolume 6.0.11 Gotta go fast!

Post by jre » Fri Sep 28, 2018 19:18

pstauffer wrote:
Sun Aug 12, 2018 19:20
UPDATE ON iMac PRO:
NO JOY
Frame rate is actually worse with .11 than .10 dropped about three frames more with .11. The iMac PRO will only pull about 23 FPS with 7 Layers running and all 1080P some layers are NDI inputs. Im not sure why my Macbook Pro runs circles around the iMac PRO it is a beast yet can't process fast at all. maybe the architecture is that different with the Xeon Chip set. GPU Usage is at 89% and it is the VEGA 64 16GB. any work around to make the iMac unlike it should? in other media Players like renewed Visions Pro video Player the iMac will run 24 layers of 1080P 60 with out breaking a sweat. :?
Any luck with your iMac Pro? Im interested to see how well iMacPro Vega 64/16GB is able to run 3 or 4 x 4K@60fps

Post Reply