Using 1080 clips in a 720 composition - bad idea?!

Post your questions here and we'll all try to help.
Post Reply
Fableist
Met Resolume in a bar the other day
Posts: 9
Joined: Thu Jul 27, 2017 10:20

Using 1080 clips in a 720 composition - bad idea?!

Post by Fableist » Fri Mar 15, 2019 18:51

Sill fairly new to Resolume and building a set, and I’m just trying to get my head around the rendering system.

I’ve built a 1920x1080 composition with a whole load of 1920x1080 movie clips. I’m now trying to optimise it to run as smooth as possible, and am thinking that 1280x720 is probably a better way to go.

Initially, I’ve change the composition size to 1280x720 and re-scaled the clips to fit, and it doesn’t seem to have made a massive difference.

I also tried converting some clips to 720, but there doesn’t appear to be a significant difference in FPS when playing the larger clips rescaled or the smaller clips.

I guess my question is, how much of a drain is it on the rendering engine to have to re-size larger clips.

ie. will the engine having to downsize the 1080 clips be a significant drain compared to just converting all the clips to 720? (Baring in mind that there will still be some additional tweaking and re-scaling of the 720 clips anyway so it’s still having to do some work).

I hope that makes sense.
Thanks

pfelberg
Wants to marry Resolume, and Resolume said "yes!"
Posts: 584
Joined: Thu Sep 29, 2005 04:49
Location: Rio de Janeiro . Brazil

Re: Using 1080 clips in a 720 composition - bad idea?!

Post by pfelberg » Fri Mar 15, 2019 19:59

Of course there's some processing on it, but I do that all the time. I'd rather have 1920x1080 original movie clips downsized than having to convert all to 1280x720 while we usually are requested to have bigger and bigger resolution files.
Just my 2 cents

Fableist
Met Resolume in a bar the other day
Posts: 9
Joined: Thu Jul 27, 2017 10:20

Re: Using 1080 clips in a 720 composition - bad idea?!

Post by Fableist » Sat Mar 16, 2019 14:59

Thanks.

Yes - I can see the benefit in using higher res files, especially if they might then be scaled up. And it also kind of future proofs the project a little.

At the moment though, I'm just trying to get the frame rate up.

I guess another question would be, if a file is being rescaled from within Resolume, does the amount of rescaling have an effect on the processor drain, or will any change in size use up the same amount of resources as the pixels are having to be recalculated?

Post Reply