Home

Trigger Resolume Clips With Max for Live

This news is also displayed on the homepage and you can post replies to news items here.

Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby bart on Tue Jun 01, 2010 11:30

Getting tired of endless MIDI mapping to trigger clips in Resolume with Ableton Live? Checkout these Max for Live patches. These patches translate MIDI notes played in Live to OSC messages for Resolume. This means you do not have to do any complicated & cumbersome MIDI mappings to trigger clips in Resolume.

M4L-1.gif
M4L-1.gif (3.44 KiB) Viewed 6276 times

M4L-2.gif
M4L-2.gif (12.99 KiB) Viewed 6276 times


Download ResolumeM4L_1.zip

We hope you like it too! Let us know. A million thanks go out to Pandelis Diamantides for creating these patches for us. Checkout his music on Facebook.
User avatar
bart
Resolume Developer
 
Posts: 1960
Joined: Wed Sep 29, 2004 10:01
Location: Resolume HQ

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby mfo on Wed Jul 14, 2010 15:49

Looks nice!
Does this also work via network? (UDP packages??)
And one more: Maybe even cross-platform (mac -> pc)?
That would be stunning!
mfo
Senior Member
 
Posts: 243
Joined: Fri Oct 08, 2004 11:48

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby bart on Wed Jul 14, 2010 15:56

Yes it does all that. Thanks to the power of OSC!
User avatar
bart
Resolume Developer
 
Posts: 1960
Joined: Wed Sep 29, 2004 10:01
Location: Resolume HQ

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby mfo on Thu Jul 15, 2010 16:01

That sounds even better ;)!

Is there extra software needed? I'm not a networking guru, so as far as I remember, OSC was just a package format. Sending required an extra protocol (UDP?!) and fruther over an ethernet, cross-platform...pfeww, i dunno...just remember the feeling of infinite complexity...
But maybe you've already tried that out???
mfo
Senior Member
 
Posts: 243
Joined: Fri Oct 08, 2004 11:48

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby Pandelis Diamantides on Mon Jul 19, 2010 13:57

...forget the feeling of infinite complexity!!! Those are all-included (no extra software etc. required) super simple-to-use m4l devices. That said, user's manual and "source code" are there to help you use and even expand the devices.

Try them out and let us know!
Last edited by Pandelis Diamantides on Sun Aug 08, 2010 01:15, edited 1 time in total.
Pandelis Diamantides
Junior Member
 
Posts: 4
Joined: Mon Jul 19, 2010 13:35

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby mfo on Mon Jul 19, 2010 15:11

Wow! I'm deeply impressed.
This is exactly thekind of thing to make life much more easier!
Thanks alot!
mfo
Senior Member
 
Posts: 243
Joined: Fri Oct 08, 2004 11:48

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby Singing Pics on Thu Jul 22, 2010 14:48

This sounds really cool and I tried it right away. Unfortunately there seems to be no connection between Live (8.1.4) and Resolume (trial version). I can make midi work but with OSC nothing happens. :-( Port-# is set identical and both M4L objects sit at their position. But no data reaches Resolume. Any hint what to try to solve this? Thanks.

PS. I've disabled some services in my OS to make my old machine faster during audio processing. Can this be the reason?
Singing Pics
Junior Member
 
Posts: 8
Joined: Thu Jul 22, 2010 14:40

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby Pandelis Diamantides on Wed Jul 28, 2010 22:26

Follow the instructions found @ Resolume m4l devices user's manual that comes with the devices.
If you have everything set up correctly data should reach Resolume!
Did you enabled OSC & Bundles @ Resolume preferences?

The devices save their status every time you save the Ableton Project they are loaded to.
If you have disabled a Resolume m4l device and then saved the Project; the device will be loaded, but will still be disabled...
Make sure that all the Resolume m4l devices are enabled.

Thanks for trying out Resolume m4l devices!

Let us know if this helped you solve the problem,
Last edited by Pandelis Diamantides on Sun Aug 08, 2010 01:16, edited 1 time in total.
Pandelis Diamantides
Junior Member
 
Posts: 4
Joined: Mon Jul 19, 2010 13:35

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby pantov on Tue Aug 03, 2010 22:25

you must have the osc plugin for max, or it wont work. :o

put OpenSoundControl.mxe and OpenSoundControl.help.pat in: :!:

:arrow: C:\Program Files\Cycling '74\Max 5.0\Cycling '74\max-externals

get it here:
http://cnmat.berkeley.edu/downloads

now it works like a charm :idea:

thanx for this neat tool :mrgreen:
User avatar
pantov
Junior Member
 
Posts: 12
Joined: Mon Apr 12, 2010 13:54

Re: Trigger Resolume Clips With Max for Live

Postby Pandelis Diamantides on Sat Aug 07, 2010 14:03

pantov wrote:you must have the osc plugin for max, or it wont work. :o

put OpenSoundControl.mxe and OpenSoundControl.help.pat in: :!:

:arrow: C:\Program Files\Cycling '74\Max 5.0\Cycling '74\max-externals

get it here:
http://cnmat.berkeley.edu/downloads

now it works like a charm :idea:

thanx for this neat tool :mrgreen:


Hey! Thanx for mentioning this;
I've "frozen" the devices which according to m4l manual/tutorials supposed to automatically include the necessary Max external object(s) (what you refer here as plug-ins) in order for the devices to function properly.

Anyway, as you say "now it works like a charm"!!!

Let me know if you have any further comments, suggestions etc.
Furthermore, if you know how to program Max/m4l yourself I invite you to dig in the devices and make your own additions. I would support technically any attempt of the kind.

Be creative! Have fun!
Pandelis Diamantides
Junior Member
 
Posts: 4
Joined: Mon Jul 19, 2010 13:35

Next

Return to News! Extra! Extra! Read all about it!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests