DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post your questions here and we'll all try to help.
Post Reply
ADD_Visuals
Met Resolume in a bar the other day
Posts: 2
Joined: Wed Mar 01, 2017 13:37

DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by ADD_Visuals »

Hey,

short question..

Is it possible to use the resolume DMX output to send a dmx signal to a switchpack to turn overheadprojectors on or off?

So no brightness or RGB channels etc.. just a power signal..?

thnx!

Zoltán
Team Resolume
Posts: 4712
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by Zoltán »

cutting the power to a projector is not a good idea, but it can be done.
You risk melting the parts inside the projector, and also it will shorten the lamp life.

if you really want to do this you can create a fixture with a luminance channel, and feed it black input for 0 and 100% white for 255 output value.

A far better way to blank out a projector is to buy one with hardware shutter integrated, buy a shutter separately, or build a shutter yourself.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

User avatar
Arvol
Knows Resolume better than the devs
Posts: 1396
Joined: Thu Jun 18, 2015 17:36
Location: Oklahoma, USA

Re: DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by Arvol »

If you have the time and budget... Get a DMX to RS232 converter and send the shutdown command that way.
There's also usb to RS232 (via Ethernet) that might be cheaper, just requires a separate app to run the commands.

User avatar
Programfeed
Hasn't felt like this about software in a long time
Posts: 130
Joined: Mon Oct 28, 2013 21:56
Location: USA

Re: DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by Programfeed »

ravensc wrote:cutting the power to a projector is not a good idea, but it can be done.
You risk melting the parts inside the projector, and also it will shorten the lamp life.

if you really want to do this you can create a fixture with a luminance channel, and feed it black input for 0 and 100% white for 255 output value.

A far better way to blank out a projector is to buy one with hardware shutter integrated, buy a shutter separately, or build a shutter yourself.
Seconding this. It's a very bad idea to routinely shut a projector off and on throughout a show.

User avatar
Oaktown
Resolume honorary member
Posts: 2837
Joined: Tue May 08, 2012 15:19
Location: Oakland, CA

Re: DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by Oaktown »

Programfeed wrote:Seconding this. It's a very bad idea to routinely shut a projector off and on throughout a show.
That's why they make shutters, isn't it? Most new professional projectors have built in shutters that can be controlled via Artnet, RS232 or Web Control.

If the projectors doesn't have one, they make small shutter units that are DMX controllable.

For someone on a budget, tie-line, black wrap and a little bit of ingenuity goes a long ways ;)

daan.hzndnk
Is taking Resolume on a second date
Posts: 21
Joined: Sat Feb 14, 2015 20:50
Location: Amsterdam

Re: DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by daan.hzndnk »

Haha, so funny. I think you've all kinda misread the original post. :D
He was talking about overhead projectors. Most certainly using a tungsten/halogen bulb.

I think you can easily do this by creating two layers, one for each overhead/channel. Then create solids with a certain size somewhere in the comp (make two squares of 30x30px one left one right, does not matter).

Then, turn ON the bypass switch of those layers. So these squares won't end up in your final comp.

NEXT UP, you go to the Advanced output window and make two fixtures, just a simple 1-channel intensity fixture.
You can set the 'input' of this fixture to a single layer. Pick the layers you've just created. Just lay the fixture over these white squares and you're good to go, right?

Good luck!

daan.hzndnk
Is taking Resolume on a second date
Posts: 21
Joined: Sat Feb 14, 2015 20:50
Location: Amsterdam

Re: DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by daan.hzndnk »

I assumed you were a he but you can be a she as well. If that might be the case, sorry for the mistake.

ADD_Visuals
Met Resolume in a bar the other day
Posts: 2
Joined: Wed Mar 01, 2017 13:37

Re: DMX Output > switching Overheadprojectors on/off?

Post by ADD_Visuals »

hey guys,

sorry for the late response. thnx a bunch! i'll give it a go..

Post Reply