Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post your questions here and we'll all try to help.
Post Reply
trekfan42
Is taking Resolume on a second date
Posts: 16
Joined: Thu Jan 19, 2017 17:32

Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by trekfan42 »

So I am running 2 1080 extended displays and i only have 3 layers: a static png background, a razer 3.0 capture card, and an overlay layer.

Im only getting max 30 fps and and task manager says the 1060 is only being 20% utilized!?

I had to disable the iGPU because resolume would max out the iGPU and not use the 1060 at all.

User avatar
Arvol
Knows Resolume better than the devs
Posts: 1301
Joined: Thu Jun 18, 2015 17:36
Location: Oklahoma, USA

Re: Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by Arvol »

No need to disable the Intel GPU, It sounds like your machine isn't configured to use the nVidia GPU for Resolume.

Also is this a 1060 or 1070? I thought the 15" on'y had the Max-Q 1070?

Can you go into your nVidia control panel and add Resolume (totalwar.exe) to you 3D applications and then set the app to use the High Performance nVidia GPU.

Then go into your advanced Windows display control, and set Resolume to use High Performance.

This should get your FPS back up to 60.

Also, most FPS issues are actually driver issues or newer drivers not playing as well as older one's. It's a hit and miss with these nVidia drivers. A lot of trial and error.

Hope this helps.

** I have over 12 Blades running solid at 60fps, so they can certainly run Resolume without issues ;) ***

trekfan42
Is taking Resolume on a second date
Posts: 16
Joined: Thu Jan 19, 2017 17:32

Re: Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by trekfan42 »

Thanks I'll check that out.

Yeah the first gen version of the 15 had several configurations including a 1060 with a 1080p 144hz screen.

I have been running it mostly with a razee core and a Vega 56. So I haven't used it just with the dGPU.

I'll check those settings and hope that fixes it.

trekfan42
Is taking Resolume on a second date
Posts: 16
Joined: Thu Jan 19, 2017 17:32

Re: Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by trekfan42 »

I tried turning back on the igpu and using the Nvidia panel to force performance for resolume...

No dice...
I'll have to try drivers out...

What version are you using?

User avatar
Arvol
Knows Resolume better than the devs
Posts: 1301
Joined: Thu Jun 18, 2015 17:36
Location: Oklahoma, USA

Re: Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by Arvol »

397.64

Are you using the core while doing this or just the integrated nVidia gpu?
This is the 2018 model, right?

trekfan42
Is taking Resolume on a second date
Posts: 16
Joined: Thu Jan 19, 2017 17:32

Re: Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by trekfan42 »

yeah monday was the first time i have run it in a while without the Core.
yes, they are all 2018. but there are 2 generations, the new ones are cheaper but have ethernet and hdds and no vapor cooling.
the 1st gen were the same minus screen options and 1 had a 1070 and one had a 1060. I got the 1060 one because people said the 1070 was throttling so to just stick with the 1060...

I assume its a driver issue since the absolute max my gpu utilization was going to was 20%

Im off show now and am at the office, so Im going to do a check on everything and see if i can troubleshoot.

trekfan42
Is taking Resolume on a second date
Posts: 16
Joined: Thu Jan 19, 2017 17:32

Re: Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by trekfan42 »

So I booted up and connected to two 1080 outputs and everything is running at 60, guess it just needed a reboot after setting the nvidia performance settings.

sorry for wasting your time...

User avatar
Arvol
Knows Resolume better than the devs
Posts: 1301
Joined: Thu Jun 18, 2015 17:36
Location: Oklahoma, USA

Re: Razer Blade 15 1st gen poor utilization

Post by Arvol »

Not a waste :)
Glad you got it sorted.

Post Reply