Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post your questions here and we'll all try to help.
sefreso
Is taking Resolume on a second date
Posts: 32
Joined: Thu Nov 07, 2019 21:36

Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by sefreso »

Hello,

I tried enabling "DirectX 9" in the "SpoutSettings" app.

After restarting Resolume, I can see in Task Manager that it is slowly eating all GPU memory even though all my clips are empty.

If I disable this option in "SpoutSettings" then memory usage is normal.

Any idea?

Thanks

Zoltán
Team Resolume
Posts: 4621
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by Zoltán »

That's a bug we're working on. (#11934)
I'd recommend disabling directx 9 Functions, and using and GPU Texture mode.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

sefreso
Is taking Resolume on a second date
Posts: 32
Joined: Thu Nov 07, 2019 21:36

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by sefreso »

Thanks!

Do you have a link to (#11934) so I can track its progress? Or is it a private bug tracker?

Is there anyway also for you to tell me which method is employed in the latest version of resolume in order to copy textures from gpu to cpu memory in the record feature?

Thanks!

Zoltán
Team Resolume
Posts: 4621
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by Zoltán »

It's indeed in a private system, but if it's fixed, you'll find it in the release notes.
sefreso wrote:
Wed Nov 13, 2019 09:53
Is there anyway also for you to tell me which method is employed in the latest version of resolume in order to copy textures from gpu to cpu memory in the record feature?
Recording inside Resolume is not based on Spout.
The textures are copied from the GPU memory to the RAM, then compressed by the CPU to PhotoJpeg.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

sefreso
Is taking Resolume on a second date
Posts: 32
Joined: Thu Nov 07, 2019 21:36

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by sefreso »

Thanks!
The textures are copied from the GPU memory to the RAM
Is there anyway to know how this process is performed? glReadPixels? Using a PBO and a memcpy?

I'm trying to implement a recorder to record more than 15 seconds and keeping the alpha layer and I'm failing to download textures at max bandwidth capacity.

Thanks!

Zoltán
Team Resolume
Posts: 4621
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by Zoltán »

sefreso wrote:
Wed Nov 13, 2019 10:29
Is there anyway to know how this process is performed? glReadPixels? Using a PBO and a memcpy?
No idea.

Maybe you can use spout forced to Shared mode, to have Resolume put the texture into the RAM right away and grab it from there?

Have you tried this one? https://www.lightjams.com/spout-recorder.html
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

sefreso
Is taking Resolume on a second date
Posts: 32
Joined: Thu Nov 07, 2019 21:36

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by sefreso »

Lightjam doesn't record the alpha layer.

Spout shared mode uses PBO + memcpy which suffers from the same issue I have.

Would you kindly ask someone in the dev team?

Zoltán
Team Resolume
Posts: 4621
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by Zoltán »

sefreso wrote:
Wed Nov 13, 2019 11:22
Spout shared mode uses PBO + memcpy which suffers from the same issue I have.
Resolume uses the standard spout libraries for spout, so would do the same then.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

sefreso
Is taking Resolume on a second date
Posts: 32
Joined: Thu Nov 07, 2019 21:36

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by sefreso »

As you mentioned earlier Resolume does not use Spout for the record feature so It's not using the same means.

Would you please forward this question to someone in the dev team?

Thanks!

Zoltán
Team Resolume
Posts: 4621
Joined: Thu Jan 09, 2014 13:08
Location: Székesfehérvár, Hungary

Re: Resolume eating all GPU memory, Spout, Directx9

Post by Zoltán »

sefreso wrote:
Wed Nov 13, 2019 11:39
Would you please forward this question to someone in the dev team?
Done ;)

If you have a mac available, Syphon recorder can record alpha.
Theatre sound engineer, photographer, programmer, aka ravensc.
Control Your show with ”Enter” - multiple Resolume servers at once - SMPTE/MTC column launch
try for free: http://programs.palffyzoltan.hu
VJ footage: https://goo.gl/58oHy7

Post Reply